tirsdag 26. mars 2013

torsdagstisdag

Igår var en sån där bra dag. Jag jobbade hela dagen och det var sol och gott humör. På kvällen gick jag till gymmet, som jag hade haft blandade känslor inför hela dagen. Jag hade superlust, men nu har jag lite längre till och från gymmet och jag längtade också hem till soffan och boken jag läser nu. Så tänkte jag, herregud, practice what you preach, woman, och tog mig iväg till gymmet och hade det superbra.

Jag gjorde klart programmet i huvuvdet under uppvärmningen som ägde rum på spinningcykel, tro det eller ej, 10 min med två korta intervaller. Blir lite sugen att fördjupa mig mer i spinning, fast jag haft något slags undermedvetet halvhat mot spinningcyklar? vet inte. prova allt, döm efter kanske. hursomhelst:

Chins (med hjälp) 3X10 RM

"triset"/liten cirkel:
Stående hög rodd 3X10 4 kg
Stående, enarms, hantelrodd (mot bänk)  3X15 RM 10 kg
Stående omvända flyes 3X15 5 kg

Sidolyft 3X15 RM 4 kg

Omvänd pullover 3X10RM statiskt 10 sek på sista RM 2 kg

Supeset core:
sido"crunch" i redcord 3X15 RM
plankan i redcord 3X60 sek

90 sek statisk planka

Idag tänkte jag ta en lång springtur. Jag ska rätt hem efter jobbet och spänna på mig pulsklockan och plugga i iPoden och så bär det av på en tur utan planering. Jag har inget mål med hur länge eller hur långt jag ska springa, bara att jag ska springa och jag ska försöka hitta hem efteråt också. Sedan kan jag se hur långt det blev, men där och då ska det inte spela någon roll. Det kommer bara vara jag, vägen, havet, musiken och vinden i håret. Precis så klychigt!

lår och sånt.


Såhär är det: Min axel/biceps- smärta är bortblåst men har fått besked om att vila mina hamstrings litegrann. En vän som utbildar sig till fysioterapeut (sjukgymnast) menade att jag hade de hårdaste hamstrings hon hade känt på, ergo, den här tjejen ska gå till någon typ av expert efter påsk. Under tiden ska kettlebellsen (haha heter det så i plural?) få vila lite. Grundövningarna som jag lärt mig och övar på utgår alla från kettlebell-swing där du främst aktiverar gluteus och ---> hamstrings så jag får fokusera på överkroppen istället.

Här kommer lite basic tips som ka va bra att bara ha i bakhuvudet när du lägger upp program:

Baksida: rygg/axlar etc =dragövningar
Framsida: bröst, axlar= pressövningar

Idag tar jag baksidan och biceps med rodd, chins, pullups, omvända flyes och omvända pullover 
Imorgon framsida och triceps med pressövningar: bänkpress, push-ups, flyes, pullover, axelpress

Alltid avslutar jag med core.

Om någon undrar varför programmen allt som oftast avslutas med magträningen och core så är det på grund av att den behöver du vara pigg och fräsch i  under ALLA ANDRA övningar. Coremuskulaturen använder du för att stabilisera ryggen och kroppen i ALLA övningar, alltså ska du köra slut på core-muskulaturen SIST. Ta tillexempel maskinträning  push- ups eller bänkpress, eller för den saken skull knäböj eller marklyft för att vara extrem, om du inte klarar att hålla magen och coren stabil när du utför dessa övningar finns det risk för att du skadar dig och skadar dig ordentligt, framförallt i ryggen. Tanken är att jag ska skriva ett mer ingående inlägg om core. What to's and what not's å sånt, men det får bli en annan dag.

påskvecka och sånt

Det har varit en sån himla bra helg.. igen. Jag kan verkligen vänja mig vid det här med lediga, lata lördagar. Den här helgen övade jag på kettlebells och träffade två fina vänner på ett cafe i solen. Söndagen var det bara sakta promenader på grund av mina stackars lår, men det var soligt och fint och det var varm choklad på kajen vid havet med min bästa, bästa vän i världen. Det var så varmt vid husväggen vi satt att vi kunde ha bara linne på oss i mars. Sånt blir jag lycklig av.

Nu är det påskvecka.

Jag jobbar tre ynkliga dagar och så är det ledigt till tisdag. Gymmet har stängt från onsdagen, men jag har tur och är fortfarande medlem på mitt gamla dygnsöppna gym och kan leka där så mycket jag vill under tiden. Jag och Han har planer att göra färdigt det sista från flytten och gå en långtur senare i veckan. Sex timmar över vidden. Det är att gå mellan fjällen runt staden, Bergen, på "ovansidan" liksom i fjällen, på fjällen, om ni förstår vad jag menar. Förra året tog vi samma tur med en vänninna som var på besök från Sverige och det var så otroligt fint uppe i det blå. Snö, fjäll, dalar och moln. Sånt som en gillar, speciellt när det är påskledigt.

fredag 22. mars 2013

Kettlebells

Min ena axel har smärta. Jag tror att det är vänster biceps långa utspring som har fått sig en knäck på kettlebellworkshopen igår. Vi gick igenom basen i kettlebellsövningar och en del spännande fakta om tävlingsgrenen kettlebell. Vi gick igenom swing, clean and jerk, snatch och turkish get-up. Jag ska skriva mer om de här övningarna när jag mästrar dom helt och fullständigt tekniskt perfekt. Jag tänker på en av de första testpersonerna jag hade som PT- kunder som var så oerhört duktig på kettlebells. Jag ska också blir det, är planen. Jag har preliminäranmält mig till en lite längre kurs i redskapet och fram tills dess ska jag träna, träna och träna. Därför kommer en sån här i posten om inte allt för länge:

 

.. pengarna skulle egentligen gå till en ny klänning att ha på bröllop och andra flotta sommartillställningar. Jag äger ingen alls finare festklänning utanför gråskala och hade panik det förra bröllopet jag gästade och slängde ihop en halvtaskig outfit kvällen innan. Jag vill inte vara med om det igen, sa jag, för cirka två dagar sedan. Idag ser det ut som att jag får gå i  svarta kompressionstights och rosa kettlebell i vår. Prioriteringar kompisar, prioriteringar. 

I väntan på...

Jag väntar på massor. Just i denna sekund äter jag en halv bulle och dricker en mycket blaskig kaffe på ett halvtaskigt café och väntar på att PT reunion ska börja. Jag är egentligen hungrig på mat. Blir tråkigt på kostföredraget med mullrande mage tänker jag och det blir inte bättre av att jag bläddrar igenom mina bilder på mobilen och finner mest mat. Jag bjuder;





























mandag 18. mars 2013

Träningsprogram

Först är det jobb och bankärenden, så kickstartar jag den här veckan med en lång, mysig gymkväll.
Tanken är:

10 min uppvärmning
4x4 min intervaller på minst 13 km/h

...så en avslutande pulshöjarcirkel,
som om jag inte skulle fått nog av mina intervaller.
Vad är det man säger,
your workout is my warm-up? eller tvärsom?;-)

20 stk sidohopp över step
20 stk (10 på vart ben) enbens höftextention på step
Stående Rodd 15 RM
Push- ups 20 RM (klarar kanske 15 på tå, så blir det knäisar tills jag storknar)
Plankan med armgång 60 sek

Fyra varv.

Räknar med att vara ganska så mör. Imorgon blir det studietur i maskinsalen igen. Spännande. Annars ser jag fram emot torsdagskvällen, då vankas reunion med PT gänget och kettlebell workshop samt kostföredrag. Det är så kul att lära sig saker!

søndag 17. mars 2013

matbloggen februari









Öppnar upp med en mumsig svin-wok. Med massor av chili och vitlök. Alltid massor med vitlök! Confit de Canarde som Han fixade. Lax oc blomkålsmos. Faktiskt min absoluta vardagsfavorit! Ni har sett dne förr och ni lär alltså se det igen! Jag lagade kyckling i ugnen som blev helt fantastisk! Jag gjorde en marinad av cocosolja, soya (med mindre salt), vitlök och nymald svartpeppar och stekte kycklinglåren i ugnen med varsin apelsinskiva på. tilldet åt vi blomkåls och broccoli stuvning och pestofyllda champinjoner, en ny favorit! Himlen! Torsdagstorsk. Borde innföras, jag hade jublat, ingenting hade förändrats. Rökt lax med grönsaker, oxfilé på polarmackor är en finfin fredagstraditio. Salmasallad och så tillslut fiskburgare. Det var februari det!

finhelg!





Den här helgen har försvunnit alldeles för snabbt, min hjärna vill knappt förstå att det redan är söndag eftermiddag. Det har varit en ganska varierad träningsvecka. Två helkroppspass på gymmet och så ett misslyckat Barrys Bootcamp-besök på fredagseftermiddagen. Lunchen gjorde sig påmind 40 minuter in i passet och jag var tvungen att avbryta. Det kändes allt annat än bra. Jag vill tro att det var en kombination mellan extrem sen lunch och lite tidigare träning än vanligt. Det fanns inte så mycket bufferttid mellan jobb/träning och min lunch hade ett lite högre glykemiskt index (GI) än vad jag är van vid att träna på. Hursomhelst blev revanschen gårdagens löpning uppför flöyfjellet som slutade i rekordtid 21.48 med rum för förbättring. Att springa uppför flöyfjellet innebär att löpa passligt brant uppför i cirka 3 kilometer för den som undrar. Älskar Bergen!

Jag har fått en del nya uppenbarelser den här veckan vad gäller inställning och träningsmotivation. För första gången på mycket länge har jag slitit med motivationen tillochmed PÅ träning. Jag har inte klarat att pressa mig själv så mycket som jag vet att jag kan och det har gjort att jag sviktat i motivationen och varit så otroligt besviken på mig själv ett par dagar. Men jag har hittat tillbaks igen, det tog inte långa stunden. Det handlar så mycket om tänket och inställningen. Att gilla läget, nej, ÄLSKA läget. "Det här kommer bli helt jävligt" kan vara en negativ tanke och så kan det tänkas med ett leende och bli positivt, är ni med mig?

Idag gick jag och pojkvännen en långpromenad runt i vårt nya område och uppför samma fjäll. Nu gör sig gårdagens jobbfest litegrann påmind så det blir inga fler stora utsvävningar träningsmässigt idag. Jag bakar proteinkakor med ett modifierat recept från den fina, duktiga inspiraitonskällan Kristine Weber, ta en titt på hennes fina blogg här vettja!

torsdag 14. mars 2013

Onsdagshjärtan

Idag var en sån där otroligt bra dag, som en har ibland. En sån där dag när allt klaffar även när det inte gör det. Du duckar kommentarer som bollar i spökkull och löser problem med pepsodentleende hela dagen. En sån dag.

Jag vaknade halv sex(!) imorse och kunde INTE sova mer. Ibland tänker jag på nåt gammalt radioprogram jag hörde för 100 år sedan när sånt händer. I radioprogrammet intervjuades en massaj som svarade, när han fick frågan, att väckarklockan var den sämsta uppfinningen som väst hade, för en vaknar ju när en sovit klart. Precis just så!

Jag fick gjort massor och avverkade en promenad före frukost och ett träningspass efter jobbet. Sex kilometer långintervaller och så gick jag igenom Alla maskiner i det nya gymmet som det tränas i nuförtiden, i utbildningssyfte. Jag insåg att jag måste gå tillbaks till basis på ren svenska. Nu har jag tränat fria vikter så länge att maskinerna känns obekväma och konstiga. Jag undrar för mig själv vart träningen tar vägen när jag behöver stabilisera så lite i jämförelse.

Maskinträning och friviktsträning är så olika, funktionellt sett, att det inte helt går att jämföra känner jag just nu. Ååh träning!

onsdag 13. mars 2013

Ett livstecken:

Jag och min kära har flyttat tills nu. Det r fortfarande en del att ordna men det väsentliga är på plats. En preview får ni här:




tirsdag 5. mars 2013

apropå allt annat:



Bild lånad härifrån.

Examensreslutat!

Igår kom excamensresultaten!

Efter TVÅ DÖDSLÅNGA veckor av att öppna mejlen fyra gånger om dagen dök de äntligen upp, papperen som, en gång för alla, bevisar att jag, numer, kan träna andra. Jag klarade det, och jag klarade det på första försöket. Min licens kommer i posten i dagarna och jag är lyckligast i världen. Nu kan jag börja flytta, nu kan allt det här som jag vill ska hända, hända. Idag stavas jag L.Y.C.K.L.I.G!

här kommer en liten bildkavalkad från det fina som varit. Himmel och helvete. Är mest glad för allt jag lärt mig, alla underbara människor jag mött och all svett vi svettats tillsammans. HAH!








 

mandag 4. mars 2013

Kost, Motion och vila del 2

Historien handlade alltså om mig, för den som inte förstod det innan. Kanske lite överdramatiserad, men antagligen inte, jag har varit med om att nå botten stressmässigt tidigare och är farligt bra på att övervärdera min egen tålighet av och till.

Idag är det något helt annat. Det är fortfarande en regnig, vanlig dag, men pressen är borta. Det finns en triangel, som Hannah visade mig när jag började träna med henne i höstas. De tre sidorna symboliserar Vila, kost och Motion. När hon visade mig triangeln såg hon allvarligt på mig och sa att om inte någon av sidorna finns med, så sitter den inte ihop. I mitten av triangeln står det hälsa.

Det jag har lärt mig av den här perioden är hur lätt den ena sidan, i mitt fall restitution, försvinner och hälsan rymmer ur sin tresidiga inhägnad. När jobbet och pressen jag sätter på mig själv för att vara den perfekta arbetskamraten, studenten, motionären och flickvännen går ut över det som jag mår bra av; träning, matlagning och kramar så är det dags att säga stopp till sig själv. Är det värt det att gå och stressa en hel dag på jobbet så att det inte finns energi nog till att träna så som man vill på kvällen, vart är värdet av arbetet någonstans? Pengar? vad är pengar värt när man gråter vid middagsbordet för att en känner sig sämst i hela världen, trött, glåmig, tråkig, ful och dum? Vart är värdet av träningen om det ska vara så hårt och krävande att resultatet går baklänges? Om inte musklerna får tid att bygga upp sig själv efter katabolt, nedbrytande tillstånd, vad är då meningen med någonting?

Note to self, och minns det här, jag och alla andra som missbrukat/missbrukar sig själv;

Utan restitution finns det ingen hälsa, utan motion finns det ingen hälsa, utan ett gott kosthåll finns det ingen hälsa. Minns också att utan ett gott kosthåll finns ingen motion eller restitution, utan restitution finns ingen god motion eller gott kosthåll och utan motion finns ingen restitution eller gott kosthåll.

Det är en balans, och den är svår att hitta om du väl har börjat vackla. Man måste hitta sin väg. Jag kämpar fortfarande.

För mig handlar det om att lägga ihop uppenbarelser. Jag hade min period när jag mätte min midja, tog långa promenader och noterade min vikt i dagboken varje dag. Dalarna var när vågen stod på 58 ena dagen och topparna när jag var nere på 55. Utan träning, utan mat levde jag ett smaaaalt men helsnurrigt sextonårsliv. Jag hade en lycklig period när jag var ung ung ung då jag inte brydde mig alls. Jag åkte massor av snowboard och åt precis vad jag hade lust på och hade nästan noll fokus på mat. Det trista var att jag aldrig, och jag menar aldrig, uppskattade god mat eller mat överhuvudtaget. det var bara något jobbigt som man var tvungen att göra, äta, som att gå på toaletten eller borsta tänderna innan man gick och lade sig och imellan allt måste så skedde livet, som var snowboard, skolan och massor av kompisar, att åka moped till stallet och äta bullar på loftet. Jag var jättefin och jag mådde bra.

Så hade jag en period när jag överdrev en smula. Fick upp ögonen för allt mumsigt som finns och hur lätt det är att stoppa det i sig. Vi var ute och reste och jag undrade tyst för mig själv när tullen skulle börja insistera på extraavgifter för min bakdel som växte sig större och tyngre för var dag av ice coffee och kycklingpajer och tortellinis och drinkar och underbara thailänska musslor, chiligrytor och matlagningskurser med tre frestande goda huvudrätter på bara fyra timmar.

Jag flyttade hem och jag upptäckte löpningen. Jag slutade äta bröd och pasta och ris och potatis en stund och levde på sallad och fisk, sallad och kött och massor av soppor och så mådde jag bra igen. Nu stänger jag inte ute något näringsämne alls. Jag äter regelbundet och jag försöker få i mig precis allt av vad kroppen behöver, för den behöver massor.

Faran i att veta för mycket är också att försöka för mycket. Mat ska vara naturligt, bra och gott, trots detta är mat inget som "SKA VARA", inte ytterligare ett stressmoment som måste klämmas in, vara nyttigt och se bra ut på bild. Balansen. Jag försöker. Och jag lär mig hela tiden. Det måste vi göra.  

... Ibland så bara önskar jag att jag kunde förstå saker utan att behöva uppleva det sjuhundra procent varenda gång. Läkare behöver inte ha haft alla sjukdomarför att vara bra läkare. Personliga tränare ska inte behöva vara överviktiga, överstressade eller övertränade för att bli bra tränare. Också en note to self.

Med det börjar vi idag en ny vecka, jag ska ta hand om mig.

lørdag 2. mars 2013

Kost, motion och vila del 1


Det här är en historia som utspelar sig de senaste fyra månaderna och det handlar om en ung, lite naiv tjej som fortfarande letar efter den gyllene vägen till må bra. Hon har alltid tänkt att hon vet vad hälsa är och hon trodde att hon visste hur man blev perfekt. Hon trodde att det handlade om att begränsa sig. Att inte äta för mycket, träna alltid och hela tiden hålla på sin ordning. Hon hade scheman och att-göra-listor långa som söndagspromenader att pricka av under dagar av strävan mot perfekt. 

En regnig onsdag för bara ett par dagar sedan så dog den här lilla tjejen. Hon drunkande. Man kanske ska akta sig för att säga att det var en kall sjö som tog henne, men på något sätt kan jag inte finna någon bättre förklaring. Det började som en av många vanliga dagar av massor att göra.

Egentligen hade hon tänkt gå upp en halvtimme tidigare för att ta disken från dagen före. Det dåliga samvetet över att pojkvännen skulle ta disken efter henne ännu en gång till slöt sig ikring henne som ett kallt vatten. Det isade under naglarna och var så bråkallt att huden sakta blev blekt blå. Hur skulle någon kunna tycka om någon som var så slarvig? 

Hon var alltför trött och kom sig bara såvitt fram till jobbet "i tid" en timme tidigare än vad hennes schemalagda tid egentligen var och hon fick gjort massor. Ju mer hon ordnade desto längre blev hennes lista över vad som skulle behöva ske härnäst. Snart skulle väskor packas för flytt, framtiden kändes lite oklar och hon väntade spänt på resultat på det sista examensprovet. Det skulle aldrig ta slut och strömmen drog henne långt under ytan, små ljusglimtar från ovan var det enda som syntes nu, och det enda hon hörde var det dova bruset från de arga strömmarna runtomkring.

Kundservicen på arbetet gick dåligt, den var inte bra nog och klagomål var som vasst sjögräs mot huden. Efter jobbet hittade hon inte allt hon behövde till maten i den ena butiken och fick gå i en och två till speceributiker innan listan var fullt avprickad. Det för att maten skulle vara precis så proteinrik som den behövde vara och innehålla ett visst antal löjligt hälsosamma ingredienser för att vara bra nog. Det var ingen annan som behövde ha det på det viset, men hon ville att det skulle vara perfekt. Hennes medvetenhet visste att det inte var så men någonstans kändes det som att perfekt handlade om den perfekta kroppen, med den perfekta fettprocenten, varken mer eller mindre.

När hon lämnade maten hemma alltför mycket senare än vad hon lovat började luften ta slut. Det var svart runtomkring, ljuset var inte längre där och det mörka vattnet sökte sin väg in i henne och genom henne och hon hade fortfarande två timmar till av hård träning och hem till duschen och matlagning innan hon kunde vila. Vattnet trängde in igenom hennes näsa och mun, det sved som syra när vattnet nådde hennes lungor armar och ben domnade av och i det hon skulle ta sina sista tuggor på proteinbomben, sipprade vattnet ut genom ögonen och landade på kinderna som avgrundsmörka tårar, syret var slut sedan länge. Det fanns inte längre något annat att göra än att släppa taget. Tårarna som inte fick komma var det som tillslut vittnade om att allt var så operfekt som det kunde bli. En kväll var förstörd och hela dagen av begränsning och att stå ut var bortkastad ut genom fönstret på en sopig bakgata...

...När stormen och strämmarna hade lagt sig blev det ljust och varmt. Vattnet var mjukt där hon flöt på ytan. Vattnet vaggade henne stilla och solen värmde på kinderna. Det var över. Allt var annorlunda, fast allt var precis som förut.