tirsdag 26. juni 2012

Strong is the new Skinny.

det här: läste jag idag i dagbladet och blev så himla glad. Äntligen lite vettig information om träning och muskelbyggning i dagstidning var min första tanke.
(bilden är en länk )
För nästan alltid annars tycker jag att det handlar så himla mycket om att skapa rubriker hellre än sprida nyttig kunskap om sund livsstil till en bred publik. Igår läste jag en artikel som hade rubriken "Du går inte ner i vikt av sund mat". Finstilt menade de att du inte går ner med sund mat om du äter för mycket och får i dig för många kalorier. Jag tror att 98% av alla som någon gång har försökt gå ner i vikt vet att det handlar om hur mycket man stoppar i sig och vilken kvalitè det har. Jag tror att rubriker som dessa bidrar till att en del människor omedvetet finner ursäkter att inte förändra en osund livsstil och gör vägen till ett bättre liv längre.   

I dagens artikel om styrketräning står det om hur mycket bättre tyngre vikter och färre repititioner fungerar istället för många repititioner med lätta vikter och de understryker vikten av variation. Jag tycker det är fint att det når ut till fler och fler kvinnor att styrketräning inte är något som fungerar bäst för män och att det är just det som gör att man blir tightare och att kvinnor bara blir mer fit av stora muskler. Väldigt, väldigt få kvinnor har den genetiska förmånen som krävs för en Arnold Scwarzenegger- kroppshydda.

Vad som gör mig ledsen är att artikeln har kommentarer som dessa:

" ...Siden jenter legger på seg muskelmasse i mindre grad enn menn, er effekten på fettforbrenning så liten at man i praksis kan ignorere den. Ikke akkurat sjokkert over at en PT kommer med en slik påstand though. "

"Kvinner med muskler? Mnaiii..."

"Problemet er at Kvinner liker å ha ein ung mannlig trener!
  Det har alltid vært sånn at unge menn viser seg kor sterke dem er
  for jenter når dem er på konejakt!"


Jag avslutar dock inte med negativitet. Vi måste bara visa välden att "strong is the new skinny" som en av de vettigare kommentatorerna skrev och få fler att upptäcka alla finfina fördelar med friska, starka tjejer!

mandag 25. juni 2012

Run for the sake of it.

Vet ni vad. Idag hade jag noll lust och noll ork.

Det händer nästan aldrig, men så idag, första dagen tillbaka på jobb efter semestern så VILLE ja inte träna.

På schemat stod intervaller 6 km. Men jag strök det. Jag strök det och sänkte kraven med 1000 procent.

Målet blev istället att löpa rundan runt till skön musik, utan träningsappar och tidtagarur.

Det slutade med att det kändes så bra efter mitt varv att jag tog en lång omväg hem och dagens förlust blev en seger.

Att sänka kraven fick mig att få tillbaka lusten och självförtroendet.

søndag 24. juni 2012

Varving up

Komma hem- träning. 4 km joggis. 2 km PW. Magen sitter inte som den ska

fredag 15. juni 2012

Nu är de semester!

Bjuden på middag. Jaa!

Frukost <3

Frukost är alltid min favoritmåltid. Idag hade jag kanel på keson och lite kaviar på äggen.

tirsdag 12. juni 2012

Change of plans.

Tandryckningen förvandlades till en konsultation. Jag blev jätteglad, förstås!
Bara tanken på två extra träningsdagar får det att spritta i lillkroppen.

Idag håller vi fokus på benen igen och har massor av energi att göra av med nu när jag åt för två till lunch.

Käftis

Nu drar ja ut visdomstand 2/4. Har ätit hela förmiddagen som om jag förberedde mig för armageddon.

2 brödskivor med kycklingfilé till frukost.

en apelsin, en skyr hallon/granatäpple till mellanmål

en liten brödbit till mellanmål2

fullkornspasta med mumsig peso
+ 200 kycklingvårrulle
+ massa broccoli till lunch

Säg lycka till, för jag grämer mig sjukligt!!!

søndag 10. juni 2012

Söndagskos

I lördags blev det en tung styrketräning för överkroppen som jag reflekterat om tidigare.

Trots att jag inte alls sliter med samma träningsverk som jag brukar idag är jag ändå helt helnöjd. Jag känner att axlar och armar fick de utrymme de förtjänar . Vi vet ju att träninsverk inte är nödvändigt för att musklerna ska växa.

Ikväll åkte lite teckning ur systemet.

Hoppas världen hade en finfin helg. Hjärtan o stjärnor.

fredag 8. juni 2012

apropå latrumpor:

Min favoritövning just nu är den när man håller en manual i var hand (jag kör 6-8 kg varierande) och tar en "utfallspromenad" genom rummet. Jag kör 3x12 steg fram och tillbaks genom gymmet och ser helgalen ut.
  • ett utfallssteg fram med höger ben
  • Reser mig upp på samma ben, fokuserar på rumpan
  •  fram med vänster ben som jag drog till mig sist.

    (i och med att det går i slow motion känns det onaturligt i början och det är smart att först träna rörelsen ett par varv utan manualer, som alltid)
  • upprepa
  • se tillslut ut såhär:
 

Det här med lår

När jag står och spänner mig framför spegeln (jag gör det, du gör det) så märker jag hur extremt mer tränade min framsida lår är förhållande till resten av benen, rumpan och baksida lår.

Det kan man se klart och tydligt på bild här.

I onsdags när jag sist var på gymmet så funderade jag och kom fram till följande att tänka på när man har områden att fokusera på:

speciellt rumpan och baksida låren är lata, så även om man kör till exempel benpress som ska ta hela låren plus rumpan så latar sig gärna de sistnämnda och framsidan får jobbar hårdare.

  • Detta kan man motverka genom att fokusera på "rätt" muskelgrupp under hela övningen, och plåga sig själv lite extra de sista repsen då man som mest bara vill ta den lätta utvägen, psykiskt och fysiskt.

Ofta kör jag igenom hela kroppen på styrkepass. När jag började träna sa min kille, som är ex. träningsvägledare på Actic i Bergen, att man ska börja med muskelgruppen som tar mest energi. Låren! Då får man ut maximalt av sin träning. Mitt problem nu är att om jag börjar med benen känner jag att jag inte får ut maximalt av styrkeökten för överkroppen. 

  • Nu när jag försöker fokusera på den börjar jag hellre med den och har 100% energi till den kroppsdel jag har lust att förbättra eller fokusera på för dagen.
Det här är ett naturligt steg i styrketräning. Att komma vidare och förstå hur den egna kroppen reagerar på olika övningar. Det tar tid och är något man måste lära sig genom att prova prova prova!

godkänt fredagsmys:


Bär innehåller massor av antioxidanter som också är superbra att få i sig på sommaren. Det ger nämligen ett naturligt skydd mot UV strålar och är dunderhonung för huden :-)  

onsdag 6. juni 2012

sötsug.

Om två veckor åker vi till Turkiet. Jag ser sol, lek i poolen med småingarna och skön morgonjoggis i luftiga shorts och brunbrända ben framför mig.  Antagligen blir det svettiga kvällspromenader med rödflamberade lår istället för den brunbrända fantasijoggingen, men hey, en kvinna måste få drömma. 

Nu blir det en mini mjukstart inför vad som komma skall, efter semestern så SKA jag bli av med mitt sockerberoende. Sex veckor har jag hört att det ska ta att fullt ut bli av med det där förbaskade sötsuget. Mer om det en annan dag.

Ikväll ska jag bli stark!

tirsdag 5. juni 2012

sju höga berg och fyra skittrötta ben.

Sjufjällsturen. När jag kom hem i söndagskväll kunde jag för min värld inte komma ihåg varför vi skulle göra detta från början? Jag tänkte att det KAN inte bra för kroppen och sliter på rygg, knän och höfter.

 http://www.bergen-turlag.no/album/album77/7Fjellsturen_1.jpg

Men jag ska tala om vad det är bra för:

Hela våren har jag tränat med detta som mål, att vara så stark och konditionsmässigt uthållig som det bara går den här dagen, för att det ska bli så lite påverkan som möjligt. Min målmedvetenhet och viljestyrka har fått jobba på högvarv många timmar och tillslut nått sin peak den här dagen.

Det krävs några extra kickar med gott humör också för att tackla det sista berget mot slutet av dagen. Det fixade både Bror och jag finfint den här gången. Jag klagade tidigare över att han var jäklig på lågt blodsocker men fick själv höra att jag på hungrig mage inte var någon dröm att umgås med heller.

Det tog nio timmar för mig och min kära bror. Två timmar snabbare än förra gången och vi fick en vit t-shirt som premie. FEST!

Nu blir det två dagars vila inför nästa träningsperiod som jag berättar mer om imorgon. 

Lite bilder:
 

mandag 4. juni 2012

endomondo


Jag som aldrig har ägt pulsklocka eller stegräknare eller andra fancy mät-redskap för att ta reda på hur långt jag springer på mina löprundor har de senaste veckorna blivit helt förälskad i träningsappen endomondo. Jag laddade ner den för flera månader sedan men har inte orkat registrera mig och använda den. Tidigare har jag utgått ifrån hur länge jag sprungit för att någorlunda veta hur långt det är. I måndags mätte jag min "lång-tur" och blev glatt överraskad av att den är nio kilometer lång. Jag hade tippat sex och antagit att det var sjukt mycket jobbigare att springa ute i det vilda än på löpband (vilket det ju ÄR, men inte SÅ jobbigt). I torsdags mätte jag min "vanliga tur" och passade på att sparka pojkvännen ur tevesoffan. Äntligen är det jag som är snabbast!

fredag 1. juni 2012

jag ska gå upp sju fjäll på söndag.

Idag komer min allra allra bästaste person till stan. Det är min lillebror som tar sig genom landen till staden mellan fjällen. Passande nog kommer han lagom till årets event; 7- fjällsturen. För två år sedan gick vi den ihop första gången och dagen efter minns jag att jag sa; idag har jag klättrat över sju fjäll, men det känns i kroppen som att sju fjäll klättrat över mig.

Jag vet inte varför jag och 7000 andra vandringsglada människor ger oss in på detta år efter år, men jag antar att charmen gör sig påmind igen på söndag, då den 3,5 mil långa turen, med en stigning på över 2000 meter går av stapeln.



Min bror och jag kommer att ladda hela helgen med massor av kolhydrater och ha energibars och camel-back med oss på D- dagen. Förra gången glömde vi helt orutinerat matsäcken hemma och gick opptur i 11 timmar med en påse nötter att dela på som enda energikälla. De bjöd turligt nog på bullar vid målgången. Då var det bullfest för jag kan tillägga att min bror är en och åttio lång och ca 90 kg tung och hemskt sur på lågt blodsocker.

NU: Ladda ladda ladda!